Tandbehandlinger

Hos Tandplejecentret Sorø udfører vi alle former for tandbehandling, fra det årlige tandeftersyn til avancerede behandlinger og operationer. Vi benytter moderne udstyr med bl.a. elektronisk journal, digital røntgen, dental scanner og mikroskop ved rodbehandlinger.

I oversigten herunder kan du se langt de fleste af de behandlinger, vi kan give dig.

Hvis du ikke kan finde den ønskede information, eller vil have noget uddybet, er du velkommen til at kontakte os. Du kan altid få lavet et uforpligtigende overslag, inden behandlingen starter.

Har du
spørgsmål?
Så kontakt os på tlf. 57 83 55 66
  • Broer og kroner
  • Tandkroner og tandbroer hos Tandplejecentret Sorø

    Hvordan laves de, og hvad bruges de til? Her hos Tandplejecentret Sorø har vi god og troværdig information omkring kroner og broer samt priser på kroner og broer.

    Hvad er en tandbro?

    Mister man en tand eller flere tænder, kan dette ofte erstattes med en bro på tanden. Dog skal det nævnes, at der er grænser for, hvor mange tænder en bro kan erstatte, for en lang bro kræver flere naturlige tænder til at bære den.

    En bro limes på de naturlige tænder og kan således ikke tages ud, dermed vil broen hurtigt føles som ens egne tænder, og tyggefunktionen forbliver som var det naturlige tænder. Broer fremstilles næsten altid i porcelæn og bliver brugt til, at brugeren kan få et pænere udseende.

    Hvordan laves en tandbro?

    Fremstillingen af en tandbro sker i tre faser:

    Tænderne tilslibes på tandklinikken:
    En tandbro kræver beslibning af de naturlige tænder for at skabe plads til porcelænet. Beslibning fjerner de dele af tænderne, som skal erstattes af tandbroen, hvorfor man omtaler beslibningen som en invasiv behandling.

    Tandbroen fremstilles på tandlaboratoriet:
    Patientens tænder scannes og sendes som en digital fil til tandlaboratoriet.

    Tandbroen påsættes på tandklinikken:
    Tandbroen sættes fast på tanden med en meget stærk lim og kan bruges med det samme.

    Er en tandbro den rigtige løsning for mig?

    En tandbro kan være den mest optimale løsning for dig, hvis:

    • Du kan ikke tåle implantater grundet sygdom.
    • Du lider af paradentose.
    • Der er ikke plads til tandimplantater i din kæbeknogle.
    • Dine tænder, som skal bære tandbroen, er meget udborede grundet gamle tandplomber.
    • Økonomiske overvejelser i og med en tandbro er i visse tilfælde billigere end implantater.

    Hvad er en tandkrone?

    Når der skal en krone på tanden, så bliver den svækket tand istandsat af et stærkt materiale (en krone), så den svækket tand får den ønskede styrke. En krone er en stærk hætte, som ligner den naturlige tand, og når en krone skal påsættes beslibes der noget af tanden for at sikre god retention.

    En tandkrone kan laves af guld, rent keramik eller kombinere begge. Materialet bliver valgt pba. hvilken kronetype, der er behov for samt placering og belastning for at optimere tandkronens holdbarhed.

    En tandkrone sættes godt fast ved brug af cement, som stivner hurtigt. Selvom cement har en yderst god holdbarhed er det ikke en garanti for, at du ikke kan opleve en løs tandkrone. Sker dette skal du kontakte din tandlæge hurtigst muligt.

    Hvor længe holder en tandkrone?

    Livstiden for en tandkrone afhænger af en række faktorer, herunder den anvendte materialetype og hvor godt du passer på dine tænder. Med den rette pleje vil de fleste kroner holde mellem 5 og 15 år. Nogle kan dog holde endnu længere. I sidste ende er den bedste måde at sikre, at din krone holder så længe som muligt, at du praktiserer god mundhygiejne og regelmæssigt besøger din tandlæge til kontrol og rengøring.

    Er en tandkrone den rigtige løsning for mig?

    En krone på en rodbehandlet tand er en anbefalesværdig løsning for at udfylde den manglende tandsubstans i roden. Manglende tandsubstans kan bl.a. skyldes et stort cariesangreb, hvor en stor mængde af en sund tand fjernes for at få adgang til nerven.

    Store eller flere huller og revner i en tand resulterer tynde vægge, som svækker/knækker tanden. For at undgå tanden svækkes/knækker yderligere anbefales det at lave en krone til tanden, som øger tandens styrke.

    Før i tiden blev der brugt sølvfyldninger (amalgam) til at fylde tanden med. Amalgam reagerer på kulde og varme, hvilket giver tryk og spændinger i tanden, som senere hen kan resultere i, at tanden får revner eller brud og knækker. Her anbefales det at udskifte amalgamen med en ny krone på tanden.

    Hvad koster en tandbro og tandkrone?

    Hos Tandplejecentret Sorø får du den bedste behandling af vores veluddannet personale, som bruger de mest veldokumenteret materialer til nogle af Sorøs bedste priser. Vores tandbro pris starter fra 16.000kr. på tre led, og tandkrone pris fra 4.800kr.

    Vi tilbyder billige tandkroner, men det kan ikke mærkes på kvaliteten. Vores pris på tandkroner er næsten 2.000kr. lavere end på den dyreste klinik i Sorø, for vi vil gerne give alle muligheden for at få en billig krone på tanden.

    Er du i tvivl om prisen på din behandling eller ønsker du en uforpligtende snak, så ring til os på tlf. 5783 5566

    Læs mere om vores priser her.

    Bestil tid i dag på 57 83 55 66 eller udfyld formularen, så ringer vi dig op:

    • ClearCorrect – Få et flot smil
    • Tandretning med ClearCorrect 

      ClearCorrect er det nyeste indenfor tandregulering hos voksne. Personer, der ønsker kosmetisk tandregulering har typisk en holdning til deres udseende og ønsker derfor en hurtigt og komfortabel behandling. ClearCorrect bøjlen er næsten usynlig, og du er derfor ikke tvunget til at gå på kompromis med dit udseende under behandlingen, som ved konventionel tandretning. 

      Med ClearCorrect tandregulering er det muligt at få rettet tænder som voksen, uden at det skal gå ud over din hverdag. Din tandstilling ændres i små kontrollerede bevægelser til du opnår dit drømmesmil. Tandplejecentret har et dedikeret personale, der er uddannet i kosmetisk tandregulering med ClearCorrect, så du er sikker på at få kvalificeret rådgivning og behandling.

      Hvad er ClearCorrect?

      ClearCorrect-behandlingen er en næsten usynlig måde at rette dine tænder på. Baseret på vores undersøgelse får du vist hele din ClearCorrect-behandlingsplan fra start til slut ved hjælp af avanceret 3D computer-billedbehandlingsteknologi, før du siger ja til selve behandlingen. 

      Derefter specialdesignes der en række gennemsigtige skinner, som passer til dine tænder, så de kan rykke tænderne lidt ad gangen. Hver af disse usynlige tandbøjler bæres i cirka to uger, før den erstattes af den næste i serien og gradvist bevæger tænderne mod den planlagte slutposition. Behandlingstiden varierer alt efter dine individuelle behov.

      Hvordan fungerer ClearCorrect?

      ClearCorrect er en gennemsigtig bøjle, der rykker tænderne gennem en række nøje kontrollerede bevægelser. I modsætning til traditionelle bøjler styrer ClearCorrect-behandlingen ikke kun hvor meget bevægelse hver skinne skal give, men også timingen af bevægelserne. Så på hvert stadie er det kun bestemte tænder, der flytter sig, i henhold til ClearCorrect-behandlingsplanen for det pågældende stadie. Det resulterer i et meget effektivt, kontrolleret system.

      Hvad er fordelene ved ClearCorrect?

      ClearCorrect er en gennemsigtig tandbøjle til voksne. Normalt er der næsten ingen, som bemærker, at du har den på.

      Du kan stadig spise og drikke, hvad du har lyst til under behandlingen, fordi ClearCorrect-skinnerne kan tages af og på. Du kan også tage skinnerne af for at børste tænder og bruge tandtråd, som du plejer, for at opretholde din sædvanlige mundhygiejnerutine

      I modsætning til traditionelle faste bøjler, er der ingen metalbøjler eller -tråde i ClearCorrect bøjlen. ClearCorrect er en mere skånsom form for tandretning ift. fastsiddende bøjler, og giver et nemt, hurtigt og holdbart resultatet.

      Er det en ny måde at rette tænder på?

      Tandlæger har i årevis arbejdet med aftagelige bøjler til retning af skæve tænder. Men ClearCorrect-systemet bruger til forskel fra de traditionelle bøjler Align Technology’s 3D-computerteknologi og skinnetilpasning til at behandle en bred vifte af patienter, der ønsker at få rettet skæve tænder. ClinCheck®-softwaren gør patienter i stand til at se deres behandlingsplan fra start til slut, før behandlingen starter.

      Kan ClearCorrect rette mine tænder?

      På Tandplejecentret bruger vi ClearCorrect til kosmetisk tandretning. De mest almindelig kosmetiske behandlinger, er:

      • Skæve tænder fordi der er for lidt plads
      • Mellemrum mellem tænderne
      • Dybt bid – tænderne dækker hinanden når du lukker munden
      • Åbent bid – tænderne lukker ikke sammen når du lukker munden
      • Krydsbid

      Sådan vil din ClearCorrect-behandling foregå 

      Inden behandlingen skal du til en forundersøgelse. Her skal vi høre om dine ønsker for dit smil, for at se om vi kan opfylde dem med ClearCorrect behandling. Vi laver en grundig undersøgelse af din tandstilling, og vi tager nogle fotos af dine tænder. Ud fra dette materiale kan vi vurdere om ClearCorrect er en mulig behandlingsform for dig.

      Denne første del af undersøgelsen er gratis og tager cirka 15 minutter. 

      Når dine behandlingsmuligheder er afklarede, og hvis du ønsker næste skridt i behandlingen, så fortsætter vi med den anden del af undersøgelsen der koster 2500 kr. Dette beløb fratrækkes dog behandlingens samlede pris, hvis du beslutter dig for at modtage denne.

      Her tager vi to aftryk af dine tænder og udarbejder en personlig 3D behandlingsplan til dig. Med ClearCorrects ClinCheck-teknologi programmeres alle små ønskede bevægelser fra start til slut. Under hele forløbet, kan du følge processen med 3D animation og se hvordan dit tandsæt vil se ud når behandlingen er gennemført. Er du tilfreds resultatet af din behandling på 3D filmen, så kan vi sammen begynde den rigtige behandling.

      Under behandlingsforløbet skal ClearCorrect-skinnerne skiftes ugentligt. Du møder op til kontrol hver 6 uge, hvor der udleveres 6-8 nye, usynlige bøjler. Behandlingsforløbet kan strække sig fra 3 mdr og op til ca. 1 år.

      For at opnå det ønskede resultat er det vigtigt at skinnerne er i munden i mindst 22 timer i døgnet. Skinnerne skal kun fjernes ved spisning, tandbørstning og evt. ved særlige lejligheder.

      Efter endt ClearCorrect-behandling har du fået det flotte smil, som du har ønsket dig. For at beskytte dit smil og din investering, afsluttes behandlingen med en retainer. En retainer er en skinne som du skal sove med, hvis formål er at holde tænderne på plads i deres nye situation. Undersøgelser viser, at uden retainer kan rettede tænder gradvist vende tilbage til deres oprindelige stilling.

      ClearCorrect – Prisen på dit drømmesmil  

      Ingen patienter er ens, og derfor er det altid nødvendigt med en grundig forundersøgelse, for at vurdere hvilke behandlingsformer for passer til dig. Prisen på kosmetisk tandbehandling afhænger af en række forhold, men her finder vi en løsning der passer til dig og din økonomi. 

      Typisk ligger prisen på omkring 25.000 kr. Varigheden af behandlingen afhænger af hvor meget og hvordan dine tænder skal rettes, men er typisk mellem 3 mdr og 1 år.

      Bestil tid i dag på 57 83 55 66 eller udfyld formularen, så ringer vi dig op:

      • Erstatningssager
      • Erstatningssager

        Vi har stor erfaring i at hjælpe vores patienter med at indhente erstatninger fra forsikringsselskaber eller andre efter skader. Derudover har vi også hjulpet flere patienter med at klage over og søge erstatning for fejlbehandlinger hos deres tidligere tandlæge. 

        Du er velkommen til at kontakte os, hvis du har behov for hjælp til at søge erstatning. 

         

        Hvad er en erstatningssag? 

        Hvis du har pådraget dig en skade under konsultation eller behandling hos tandlægen har du mulighed for at søge om erstatning og på den måde få godtgørelse for udgifter forbundet med skaden. 

        Skaden eller sygdommen kan både være opstået i forbindelse med behandling hos tandlægen eller på grund af manglende behandling ud fra tandlægens vurdering. 

         

        Hvornår har jeg mulighed for at søge erstatning? 

        Du kan søge om at få økonomisk erstatning, hvis du har fået en skade i forbindelse med et besøg hos tandlægen. Det er dog en forudsætning, at skaden enten skal være sket som følge af en behandling eller ved mangel på behandling ud fra tandlægens vurdering. 

        En erstatningssag bliver vurderet ud fra om én af følgende regler er opfyldt: 

        • Apparaturreglen: Hvis det vurderes, at skaden er sket på grund af svigtende udstyr eller udstyr med fejl. 
        • Specialistreglen: Her vurderes det hvordan en specialist ville have behandlet og hvorvidt, om der er brugt den bedst mulige behandling i situationen. Ville en specialist have behandlet anderledes har du krav på erstatning. 
        • Rimelighedsreglen: Denne regel giver krav på erstatning for komplikationer eller skader, der er mere omfattende end hvad man som patient med rimelighed kan tåle. 

         

        Hvad kan jeg få erstatning for? 

        Pådrager du dig en skade  i forbindelse med konsultation, behandling eller manglende behandling ud fra tandlægens vurdering, kan du søge økonomisk erstatning for følgende: 

        • Udgifter til udbedring af skaden, for eksempel merudgifter til efterfølgende behandling
        • Andre udgifter, der er følger af skaden, for eksempel udgifter til medicin eller transport
        • Tabt arbejdsfortjeneste
        • Varige mén
        • Svie eller smerte

        Bestil tid i dag på 57 83 55 66 eller udfyld formularen, så ringer vi dig op:

          Behandlinger
        • Forebyggelse
        • Tandeftersyn og forebyggelse

          Forebyggelse er grundlaget for at have en sund mund og et smukt smil.

          Det er fint – og nødvendigt – at behandle problemerne, når de er opstået. Men det er selvfølgelig meget smartere at forebygge, at de opstår! Det er både nemmere, mere behageligt og billigere i det lange løb.

          Forebyggelse betyder først og fremmest at passe tænderne derhjemme med tandbørste og tandtråd. Derfor har vi fokus på, at du får den rette instruktion til lige dine tænder.

          Det betyder også regelmæssige eftersyn, så problemerne kan tages i opløbet – så tandsten og bakteriebelægninger kan fjernes, inden de fører til tandkødsbetændelse, parodontose eller huller. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at overholde dine aftaler om eftersyn og tandrensning.

          Behandlinger

          Bestil tid i dag på 57 83 55 66 eller udfyld formularen, så ringer vi dig op:

          • Fyldninger
          • Tandfyldning til huller i tænderne

            Alle mennesker kan få huller i tænderne, også selv om man følger tandlægernes råd om hyppig tandbørstning, brug af tandtråd og regelmæssige tandlægebesøg.

            Huller i tænderne (caries) skyldes typisk bakterier, der ødelægger tandens emalje. Går det ubehandlet hen, kan det medføre smerter, infektioner og i værste tilfælde tab af tænderne. Derfor er vores klare anbefaling, at du får behandlet og repareret hullet så hurtigt som muligt.

            Hvad er en tandfyldning?

            Har man huller i tænderne, vil man i de fleste tilfælde skulle have lavet en tandfyldning. Hos os anvender vi for det meste tandfyldninger i plast, da dette materiale har samme farve som tænderne og giver så skånsom en behandling som mulig.

            Plast anvendes som udgangspunkt altid som plombe i fortænderne og ved små huller i de øvrige tænder. Er der tale om store skader eller om huller i kindtænderne kan det dog være nødvendigt at anvende et mere slidstærkt materiale som f.eks. porcelæn eller guld.

            Behandling: Sådan laves en tandfyldning

            Når man skal have lavet en revne, et hul i en tand eller mellem tænderne, er det første tandlægen sørger for, at du er så tilpas og tryg ved situationen som muligt.

            Nogen har det bedst med ikke at vide, hvad tandlægen laver, mens andre har behov for at få gennemgået hele proceduren, inden tandlægen går i gang.

            Som udgangspunkt er det en smertefri proces at få lavet en tandfyldning, og typisk vil behandlingen foregå således:

            • Området omkring tanden bedøves, så det ikke gør ondt. Mærker du smerter efter bedøvelsen, er det vigtigt, at du siger det højt, for så skal der muligvis mere bedøvelse til.
            • Den beskadigede del af tanden fjernes, og hullet renses.
            • Den bløde plastfyldning tilpasses i tanden og hærdes med ultraviolet lys.
            • Tanden slibes og pudses til, så der ikke er forhøjninger, og det føles rigtigt at tygge sammen.

            Herefter er behandlingen overstået, og din tand er så god som ny.

            Hvad er symptomerne på huller i tænderne?

            Det er ikke altid, at man selv ved, at man har begyndende hul i en tand, men efterhånden som tiden går, vil symptomerne så småt begynde at vise sig. De typiske symptomer på huller i tænderne er:

            • Tandpine.
            • Smerter i/omkring en tand, når du spiser noget, der er enten meget varmt, koldt eller sødt.
            • Øget følsomhed i tænderne.
            • Synlige brune, grå eller sorte pletter på tænderne.
            • Smerter, når du bider sammen.
            • Betændelse omkring tanden.

            Har du mistanke om, at du har et begyndende hul i en af dine tænder, bør du kontakte vores tandlæge hurtigst muligt.

            Hvorfor får man huller i tænderne?

            Typisk opstår huller i tænderne, når bakterier i munden har ligget i nær kontakt med en tand over en længere periode. Når disse bakterier får tilført sukker, udskilles en form for syre, som kan ætse tandens emalje.

            Ætsningen fortsætter, når bakterier får lov at blive siddende, og efterhånden vil dette føre til, at der opstår huller i tænderne.

            Kan huller i tænderne forsvinde, og hvordan undgår man nye huller i tænderne?

            Den mest effektive måde at forebygge huller i tænderne på er ved at følge de gængse råd om god mundhygiejne. Det vil sige, at man bør børste tænder med en fluorholdig tandpasta mindst to gange om dagen – og gerne med en elektrisk tandbørste.

            Supplér tandbørstningen med tandtråd og eventuelt også en mellemrumsbørste, så du rigtigt kan nå ind og fjerne de bakterier, der gemmer sig mellem tænderne.

            Begyndende caries kan også gå i sig selv igen, hvis området holdes ordentligt rent. Fluor er med til at fremme processen, men vær opmærksom på, at det kun er i de tidlige stadier af caries, at det kan lade sig gøre at børste sig tilbage til en sund tand.

            Hvad koster det at få lavet et hul?

            Prisen på en tandfyldning afhænger af forskellige faktorer, som for eksempel hvor mange flader, der skal behandles, hvor i munden den beskadigede tand er, samt hvilken bedøvelse der skal anvendes.

            Som udgangspunkt koster en tandfyldning mellem 650 og 1.225 kroner. Derudover kommer udgifterne til eventuel røntgen, bedøvelse med mere. Du kan se vores generelle prisliste her.

            Bestil tid i dag på 57 83 55 66 eller udfyld formularen, så ringer vi dig op:

            • Implantater
            • Tandimplantater der holder hele livet

              Et tandimplantat er en form for kunstig tandrod lavet i titanium, som indopereres i kæbebenet, der hvor den naturlige tand mangler. Efter en helingsperiode på typisk 2-4 måneder anbringes en enkelt krone, en bro eller en protese ovenpå implantatet, således man ikke længere mangler en tand.

              Typisk får vores klienter opereret implantater ind, fordi deres tandrødder er ødelagte af paradentose, men vi udfører også behandlingen hos folk, der har fået ødelagt sine tænder i forbindelse med en ulykke eller hos folk, der af kosmetiske årsager ønsker af få lavet nye tænder i hele munden.

              Hvad er implantater til tænder?

              Et tandimplantat har form som en lille skrue, der fungerer som en erstatning for den naturlig tandrod. Implantatet er fremstillet i titanium, der er det eneste metal, der er i stand til at vokse naturligt sammen med kæbeknoglen.

              Når denne proces har fundet sted, vil implantatet således være låst fast i munden som en almindelig tandrod, og man vil derfor ikke kunne mærke forskel på, om det er en ægte rod eller ej.

              Der er naturligvis altid fordele og ulemper ved tandimplantater. Fordelene taler for sig selv, men det er en omstændig proces, der kræver tid, og typisk tager det 2-3 måneder for implantatet og kæbeknoglen at vokse sammen.

              I denne periode skal du gå til kontrol hos os, så vi kan holde øje med, at det hele vokser sammen, som det skal, og du undgår komplikationer eller løse tandimplantater.

              Hvordan får man et tandimplantat? Forløb, operation og behandling

              Indledningsvist foretager vi en røntgenfotografering af dine tænder og din mund. Herefter tager vi aftryk af dit tandsæt, således vi kan lave gipsmodeller til fremstilling af din nye tand eller tænder. Sådan sørger vi for, at dine nye tænder passer perfekt sammen med resten af dit tandsæt.

              Selve operationen foregår ved, at vi laver et lille snit i tandkødet og borer et hul i kæbeknoglen, som implantatet bliver skruet ned i. Afslutningsvis sys snittet i tandkødet sammen igen.

              Typisk er du lokalbedøvet under hele behandlingen, således du ingen smerte mærker.

              Når implantatet er vokset sammen med knoglen, skal du til tandlægen igen. Her laves endnu engang et lille snit i tandkødet, så implantatet blottes. Dette gør vi for, at vi kan skrue et lille forlængerstykke på implantatet, så den nye tand kan påsættes og fastgøres.

              Valg af tandimplantat

              Mange spørger os, om man skal vælge en tandbro eller et implantat, og i rigtigt mange patienters tilfælde vil et implantat være det bedste valg, da denne behandling ikke nødvendigvis påvirker andre af mundens tænder.

              I forbindelse med implantatbehandling forsøger vi at tilpasse os den enkelte patients behov. Vi anvender således forskellige implantattyper som Brånemark, Astra og ITI.

              Der findes også andre implantatfirmaer i branchen, som leverer kopiprodukter og billige tandimplantater. Disse har dog ikke samme lange videnskabelige dokumentation, og vi anser dem som usikre på langt sigt.

              Derfor anvender vi udelukkende de mest veldokumenterede producenter for at sikre vores patienter størst mulig tryghed og sikkerhed i selve behandlingen og i tandimplantaternes holdbarhed.

              Hvad koster et tandimplantat?

              Som udgangspunkt er det svært at komme med en pris på tandimplantater, samt at fastsætte en pris på nye tænder i hele munden uden en grundig undersøgelse.

              Prisen på tandimplantater afhænger nemlig af forskellige faktorer, som fx din munds anatomi, dine ønsker, samt hvor indgribende en operation, der er behov for at udføre.

              Når det er sagt, er der forskellige muligheder for implantater og behandlinger, og vi ser desværre ofte, at rigtig mange vælger behandling udelukkende ud fra, hvad tandimplantaterne koster.

              Og det er ærgerligt – for når man vælger den billigste løsning, risikerer man at få indopereret et implantat af dårlig kvalitet, hvorfor holdbarheden og levetiden forringes. I det lange løb vil dette betyde, at du senere skal have udskiftet dit implantat og igennem hele processen igen.

              Vi råder derfor altid vores patienter til at vælge kvalitetimplantater fra start, så man sparer penge i det lange løb og slipper for at skulle gennem behandlingen mere end én gang.

              Tandimplantaters holdbarhed

              Vi bliver ofte spurgt ind til implantaters holdbarhed. Som udgangspunkt holder et tandimplantat resten af dit liv, men det afhænger alt sammen af din mundhygiejne og dine evner til at vedligeholde dine tandimplantater og broer korrekt.

              Dit tandimplantat kræver samme vedligeholdelse som resten af dine tænder, og din livsstil kan have indflydelse på implantatets levetid. Faktorer som dårlig mundiejne, tandkødssygdomme og rygning påvirker holdbarheden, men der er heldigvis masser, du selv kan gøre for at få et implantat, der holder hele livet:

              • God mundhygiejne: Sørg for at børste dine tænder grundigt med en fluorholdig tandpasta minimum to gange dagligt.
              • Brug tandtråd: Suppler tandbørstningen med tandtråd, der kan nå helt ind mellem tænderne, hvor tandbørsten nogle gange ikke kan være med.
              • Undgå rygning og sukker: Rygning har en negativ indflydelse på tændernes sundhed – og det samme gælder sukker. Derfor bør du overveje at undgå eller som minimum skærer gevaldigt ned for forbruget af sukker og nikotin.

              Følger du disse tre råd, er der størst mulig chance for at dit implantat, lige såvel som resten af dine tænder, holdes sunde og raske hele dit liv.

              Vi er med dig hele vejen

              På Tandplejecentret Sorø har vi arbejdet med implantater gennem mange år og har skabt os den erfaring, der skal til for at rådgive vores patienter omkring denne type af behandling.

              Vi har ligeledes fået opbygget et team af dygtige kirurger, tandteknikere og tandlæger, der kan planlægge og udføre behandlingen fra start til slut, og som sikrer, at du er i de allerbedste hænder.

              Ønsker du et uforpligtende overslag på prisen på dit kommende tandimplantat, nye fortænder eller nye tænder i hele munden, er du velkommen til ringe til os på tlf. 57 83 55 66. Ellers kan du læse mere om vores priser her.

              Behandlinger

              Bestil tid i dag på 57 83 55 66 eller udfyld formularen, så ringer vi dig op:

              • Kirurgi
              • Tandkirurgi

                Tandplejecentret Sorø modtager henvisninger til forskellige former for kirurgi. Vi udfører bl.a. amotioer, retrograd rodfyldninger, cystectomier, biopsier, nogle transplantationer og indsættelser af implantater samt større kæberekonstruktioner og protetiske erstatninger, enten i samarbejde med den henvisende tandlæge eller med Tandplejecentret Sorøs andre tandlæger.

                I forbindelse med implantat behandling forsøger vi at tilpasse os den enkelte patients behov. Vi anvender således forskellige implantat-typer som bl.a. Brånemark, Astra og ITI.

                Vores tilknyttede kirurg Ole Klitgaard kommer på klinikken regelmæssigt, således at du kan få foretaget operationen i de vante omgivelser hos os i Sorø.

                Bestil tid i dag på 57 83 55 66 eller udfyld formularen, så ringer vi dig op:

                • Paradentose – Forebyggelse og behandling
                • Paradentoe behandling

                  Det er vigtigt, at paradentose opdages og bliver behandlet i tide. Behandles tilstanden ikke tids nok, vil den brede sig til kæbeknoglen og udvikle sig til løse tænder, der i værste tilfælde kan falde ud. 

                  Vores paradentosebehandling består først og fremmest af dybdegående tandrodsrensninger, hvor tandrødderne og dit tandkød renses for tandsten og bakterier og overflader slibes, så det er mere afvisende overfor nye bakterier. 

                  Derudover kræver behandlingen regelmæssige eftersyn, ligesom vi vil rådgive dig om din daglige tandpleje og mundhygiejne.

                  Særligt aggressive former for paradentose (kaldet Juvenil marginal parodontitis) kan kræve hyppige tandrodsrensninger hos tandlægen, samt antibiotikabehandling for at holde betændelsestilstanden i skak. 

                  Hvad er paradentose? 

                  Paradentose – eller parodontitis, som det også hedder – er en folkesygdom, som rammer ca. 40% af den danske befolkning på et tidspunkt i deres liv. Især personer over 40 år er særligt udsatte og mænd og kvinder har lige stor risiko for at udvikle tilstanden. Derudover er personer med nedsat immunforsvar eller hormonforstyrrelser – for eksempel gravide – også udsat.

                  Parodontose opdages oftest af tandlægen eller tandplejeren ved de regelmæssige undersøgelser. Mange opdager ikke selv paradentosesymptomerne, hvorfor det er vigtigt ikke at springe tandlægebesøgene over. 

                  Lidelsen starter som en betændelse med blødning fra tandkødet – ofte under den daglige tandbørstning – og en øgning i tandkødslommernes dybde. Stoppes denne betændelse ikke, breder den sig til kæbeknoglen. Til sidst vil tænderne løsnes og man risikerer at miste dem.

                  Hvordan forebygger man paradentose? 

                  Det er vigtigt at forebygge paradentose så godt som muligt. Den bedste måde at forebygge den ubehagelige tilstand på, er ved god mundhygiejne og regelmæssige tandlægebesøg, hvor du kan få foretaget grundige tandrensninger.

                  Derhjemme er det vigtigt at anvende både en god tandbørste – gerne en elektrisk en af slagsen, tandtråd og evt. en mellemrumsbørste. En god tandplejerutine, hvor du børster og renser dine tænder og tandkød, bør finde sted minimum to gange dagligt.  

                  Hos tandlægen forebygger vi paradentose ved at foretage rensninger, hvor vi fjerner tandsten og plak. Tændernes overflade bliver rene og glatte, hvilket vil gøre det nemmere for dig at holde den gode mundhygiejne ved lige derhjemme.

                  Bestil tid i dag på 57 83 55 66 eller udfyld formularen, så ringer vi dig op:

                  • Proteser
                  • Få et flot tandsæt med tandproteser 

                    Har du mistet nogle eller alle dine tænder, der så har gjort, at du er bange for at smile? Eller giver de manglende tænder dig andre problemer, såsom f.eks. besvær med at tygge din mad? Bare rolig, det er de færreste mennesker, som kan bevare alle deres naturlige tænder gennem hele livet.

                    En tandprotese er en erstatning af én eller flere tænder, og der findes både hel- og delproteser. Hos Tandplejecentret tager vi godt imod dig, når du skal have en tandprotese. 

                    Hvad er delproteser?

                    En delprotese er en fleksibel og aftagelig protese, der sættes på de resterende tænder ved hjælp af bøjler. Selve protesen erstatter derfor kun de tænder du mangler, og dem du har i forvejen kan du beholde. En aftagelig tandprotese er løstsiddende og støtter ved hjælp af bøjler på de naturlige tænder, der er tilbage i munden. 

                    En delprotese sidder således bedre fast end en helprotese, og den skal tages ud, når den skal børstes. Bøjlerne skal placeres på tændernes tyggeflader. Det kan ofte være en fordel at lave kroner på de tænder, protesen støtter på for at gøre de bærende tænder ekstra stærke, samt for at formindske belastningen af gummen.

                    En delprotese kan du få både til over- og undermund.

                    Fastgørelse af tandproteser

                    Tandlægen sliber på dine naturlige tænder for at få plads til din delprotese, så den kan holdes på plads. Det er en misforståelse, at delproteser skader de naturlige tænder. De små slibninger skader ikke de naturlige tænder, da der som regel kun skal slibes på emaljelaget. Emalje er meget hårdt og standhaftigt, hvorfor det næsten er umuligt at slibe hul i det lag.

                    Du kan føle i starten, at din udtalelse lyder anderledes end før. Det er ikke permanent og forsvinder efter tilvænning. Spisning plejer gerne at gå ubemærket hen, dog kan du opleve ømhed i gummerne de første dage. Forsvinder ømhed ikke i løbet af nogle dage, så kontakt din tandlæge.

                    Hvis du oplever mange smerter og komplikationer, så kontakt din tandlæge med protesen. Brug din protese i mindst en halv dag inden et eftersyn, så tandlægen kan lokalisere irritationen. Forsøg ikke selv at rette på protesen, da det kan gøre det værre.  

                    Delprotese til overmund og undermund

                    En delprotese holder i gennemsnit 8-10 år. Sørger du for at rengøre dine tænder og protese daglig, og tager til tandlæge regelmæssigt, så kan du have glæde af din delprotese i mange år! Holdbarheden er afhængig af hvilket materiale din delprotese produceres i, samt hvor hurtigt gummen svinder.

                    Du kan godt bruge din delprotese døgnet rundt. Det kan være en god idé at give gummen en pause ved at tage din protese ud i en del af døgnet. Spørg din tandlæge, så du ved, hvad er bedst for dig.

                    Hvad er en helprotese?

                    Mange kender denne type tandprotese som gebis. Helproteser er til dig, som mangler alle dine tænder eller har nogle enkelte tilbage, men deres tilstand er så dårlig, at de ikke kan bevares. Tandmangel skyldes mange ting: Paradentose, huller, slid eller medfødt tandmangel er nogle få eksempler.

                    En helprotese i overmund eller undermund erstatter alle manglende tænder. De nye tænder sidder fast i lyserødt akryl, som skal forestille tandkød. Helprotesen sidder fast ved hjælp af naturligt vakuum, som dannes mellem protesen og gumme.

                    En protese i overmunden dækker det meste af den hårde gane. En protese i undermunden hviler kun på gummen. Det anbefales stadig at gå regelmæssigt til tandlæge, hvor gummerne og protesen bliver kontrolleret.

                    De fleste vænner sig hurtigt til deres helprotese. Dog kan tilvænningsperioden være en smule svær især for undermunden, da protesen ligger løst på gummen. En helprotese i undermunden kan fremstilles, så kinder og tunge hjælper med at holde den på plads.

                    Rebasering – tilpasning af protesen når gummen forsvinder

                    Hvis du skal have en helprotese, men skal have nogle tænder trukket ud inden, så er det ikke ensbetydende med, at du skal være tandløs i en periode. Du får en midlertidig protese (immediatprotese eller straksprotese), der også beskytter de åbne sår.

                    Der er ikke et klart svar på, hvor hurtigt din gumme svinder. Når gummen er svundet, så tilpasses din helprotese, så den passer igen. Denne behandling kaldes for rebasering. Nogle patienter skal have rebasering ofte, hvor andre kan nøjes med f.eks. hvert femte år. Bliver gummesvindet meget stort uden løbende tilpasning, så vil protesen gør skade på gummerne.

                    Uanset hvad du har brug for, så kan du forvente en professionel og smertefri behandling af et kompetent tandplejeteam, der kun bruger proteser af topkvalitet! Vi ser frem til at byde dig velkommen i vores klinik.

                    Bestil tid i dag på 57 83 55 66 eller udfyld formularen, så ringer vi dig op:

                    • Revner i tænderne
                    • Revner i tænderne kan gøre ondt

                      Revner i tænderne kaldes også for infraktioner eller dentininfraktioner og kommer oftest til udtryk gennem smerter i tænderne, når man spiser eller drikker. Oftest er revner i tænderne svære at se, fordi revnen sidder i tandbenet under tandens emalje.

                      Hvorfor får man revner i tænderne?

                      Infraktioner på tænderne og emaljen kan opstå af flere forskellige årsager. Typisk er der tale om træthedsbrud – altså om revner, der opstår pga. mange års brug, men der kan også være andre grunde til, at man får små revner i tænderne.

                      Revnerne opstår der, hvor tanden er svagest. Derfor sker det i de fleste tilfælde i en kindtand, som tidligere har været behandlet for caries. Jo større et hul man har fået lavet, jo større en fyldning har man fået, og jo mindre tandsubstans er der tilbage – og derfor er risikoen for revner øget. Det er sjældent, at der opstår revner i sunde, ubehandlede tænder.

                      Hvad er symptomerne på en revnet tand?

                      Det er ikke altid, at man selv hverken kan se eller mærke, at en tand er revnet. Efterhånden vil man dog opleve at få ondt i tænderne, særligt når man tygger på noget hårdt eller sejt, som for eksempel kerner. En revne kan også mærkes ved, at der udløses en smerte i tanden, når den kommer i kontakt med noget koldt, som vand eller is.

                      Det er ikke unormalt, at der går uger eller måneder imellem, at man oplever smerter i tanden, fordi man helt underbevidst undgår at tygge med den tand eller del af munden, som revnen sidder i.

                      Af samme grund kan det ofte også være svært præcist at udpege, hvilken tand man oplever problemer og smerter ved.

                      Hvordan behandles en revnet tand?

                      Ligesom ved huller er det vigtigt at få behandlet revner i tænderne så hurtigt som muligt, så man undgår, at tanden bundflækker.

                      Behandlingen afhænger af, hvor stor eller lille en revne der er tale om. I nogle tilfælde kan det være tilstrækkeligt med en plastfyldning, mens det ved større og dybere revner kan være nødvendigt at få lavet en tandkrone.

                      Pris på behandling af revnet tand

                      Skal du behandles for revner i emaljen på en eller flere af dine tænder, afhænger prisen af revnens omfang. Derfor er det svært at give et nøjagtigt prisoverslag, inden tandlægen har set dine tænder igennem. Vi anbefaler, at du bestiller tid til et eftersyn hurtigst muligt på telefon 57 83 55 66.

                      Bestil tid i dag på 57 83 55 66 eller udfyld formularen, så ringer vi dig op:

                      • Rodbehandling
                      • Smertefri rodbehandling hos Tandplejecentret Sorø

                        Rodbehandling. Det lyder forfærdeligt og mange frygter det, men det kan være nødvendigt for at bevare din tand i god funktionsdygtig stand – hos Tandplejecentret kan vi tilbyde dig en smertefri behandling af din tandrod. 

                        Vi har her på Tandlejecentret en speciel interesse i at lave rodbehandlinger. Vores dygtige tandlæge Lene Ploug har gennem efteruddannelse i både Danmark og udlandet specialiseret sig indenfor dette, hvilket giver os mulighed for at lave svære og komplicerede behandlinger under anvendelse af et specielt mikroskop.

                        Hvorfor rodbehandler man? 

                        Man rodbehandler typisk en tand med henblik på at fjerne bakterier og dødt nervevæv fra tandens rodkanal, hvilket kan skyldes manglende behandling af huller i tænderne, et dybt cariesangreb eller en knækket tand. Behandles dette ikke i tide kan de forvolde stor skade og ikke mindst voldsomme smerter, da der med tiden vil opstå infektion i tandens rodkanaler.

                        En anden årsag kan også være kronisk rodbetændelse. Der er ikke nødvendigvis smerte forbundet med denne lidelse, men behandling er nødvendig, da bakterierne fra betændelsen kan sprede sig til blodet.

                        Hvordan foregår en rodbehandling? 

                        En rodbehandling indledes typisk med, at der tages et røntgenbillede hos tandlægen. Med et røntgenbillede kan vi se dele af tanden, der ellers ikke er synlig. Det er oftest disse dele af tanden der er fokus på, hvis der skal foretages en rodbehandling.  

                        Det er ikke nødvendigt, at det skal gøre ondt at få foretaget en rodbehandling! Mange frygter smerter ved rodbehandling af en tand, men det behøver man slet ikke – hos Tandplejecentret garanterer vi en smertefri behandling. Vi tilbyder nemlig at lægge en lokalbedøvelse i og omkring tanden. Bedøvelsen lægges med en særlig tynd og fin nål for at minimere ubehaget med selve stikket. 

                        Selve behandlingen består i først at bore et lille hul i tanden, der giver adgang til tandkanalerne. Derefter anvendes små rodfile til at fjerne bakterier og dødt nervevæv i tandroden. Rodkanalen skylles undervejs med en desinficerende væske, der sørger for at holde yderligere bakterier væk. Rodbehandlingen afsluttes med en plastfyldning, der dækker åbningen i tanden og bygger tanden op igen.  

                        Hvor lang tid tager en rodbehandling?

                        Hvor lang tid tager en rodbehandling så? Dette findes der ikke ét rigtigt svar på – alle patienter er forskellige og graden af bakterieinfektionen afgør, hvor omfattende en behandling, der skal foretages. Ofte kan behandlingen klares i én omgang, men er tanden meget medtaget og bakterietilstanden voldsom, kan det kræve en længere behandling. En rodbehandling kan altså tage alt fra en enkelt dag til flere uger. 

                        Hvilke bivirkninger er der ved en rodbehandling?

                        Selv om en rodbehandling er en almindelig og generelt sikker procedure, er der nogle potentielle bivirkninger, som patienterne bør være opmærksomme på. Den mest almindelige bivirkning er midlertidig smerte og ømhed i den behandlede tand. Dette kan normalt håndteres med smertestillende medicin i håndkøb og bør aftage i løbet af få dage. Det er også muligt, at området omkring tanden bliver hævet eller får blå mærker. I nogle tilfælde kan den behandlede tand blive lidt mørkere end de omkringliggende tænder. Selv om denne ændring normalt er mindre og ikke permanent, kan den være mere udtalt hos personer med tynd tandemalje. I sjældne tilfælde kan patienterne udvikle en infektion efter en rodbehandling.

                        Derudover skal man huske på at en rodbehandlet tand er mere skrøbelig end en sund og rask tand. Dette skyldes, at man under behandlingen fjerner nerver og blodforsyning til tanden. Derfor kan det i nogle tilfælde være en god idé at få en krone på den rodbehandlede tand for at forebygge, at den knækker eller revner. 

                        Behandlinger
                        Behandlinger

                        Bestil tid i dag på 57 83 55 66 eller udfyld formularen, så ringer vi dig op:

                        • Snorkeskinne
                        • Snorkeskinne – Hjælp til søvnapnø

                          Vidste du, at du kan få hjælp hos os, hvis du har problemer med snorken?

                          Man snorker på grund af afslapning af musklerne i halsen, hvilket giver mindre plads i svælget.Hos 30-50 % er snorken desuden et symptom på søvnapnø, som er en alvorlig medicinsk tilstand.

                          Hvad er søvnapnø?

                          Søvnapnø er en tilstand, der påvirker en persons vejrtrækning under søvnen. Den mest almindelige form for søvnapnø er obstruktiv søvnapnø, som opstår, når luftvejene bliver blokeret under søvnen. Dette kan få personen til at snorke højt eller til at stoppe med at trække vejret i korte perioder. Søvnapnø kan forstyrre personens søvn og føre til træthed i dagtimerne.

                          Hvad er tegn på søvnapnø?

                          Mennesker med søvnapnø snorker ofte højt og stopper med mellemrum med at trække vejret i korte perioder. Søvnapnø kan føre til træthed om dagen og humørsvingninger. I slemme tilfælde kan søvnapnø føre til øget risiko for højt blodtryk, forhøjet kolesterol og andre sygdomme, der kan lede til diabetes type 2 (sukkersyge).

                          Hvorfor får man søvnapnø og hvordan behandler man det?

                          Men heldigvis kan snorken behandles – også uden kirurgisk indgreb eller brug af iltapparat, som ellers i mange år har været gængse metoder. Både snorken og søvnapnø kan i mange tilfælde afhjælpes ved at sove med en snorkeskinne, som du kan få lavet her på klinikken.

                          Skinnen hedder en OSS-skinne og bliver specialfremstillet i hvert enkelt tilfælde. Vi laver altså et aftryk af dine tænder her på klinikken, og herefter bliver skinnen lavet på et laboratorie. Den er udviklet i et samarbejde imellem flere tandlæger, Tandlægeskolen og Odense Universitetshospital.

                          Hvordan virker en snorkeskinne?

                          En snorkeskinne virker ved at sørge for bedre plads i mund og svælg til vejrtrækning. Når du ved sengetid indsætter snorkeskinnen, sørger den for at holde underkæben lidt længere fremme end normalt, således at der skabes friere luftvej ned til lungerne. Denne enkle løsning, der ikke føles ubehagelig, men hurtigt bliver til en vane, kan forbedre din søvn drastisk.

                          Så døjer du og dine omgivelser med snorken, så vil vi gerne hjælpe! Du skal bare nævne problemet for din tandlæge, så kan vi gå i gang med at lave en skinne til dig med det samme.

                          Bestil tid i dag på 57 83 55 66 eller udfyld formularen, så ringer vi dig op:

                          • Tandblegning
                          • Effektiv og skånsom tandblegning 

                            Hos Tandplejecentret i Sorø har vi rigtigt mange års erfaring med blegning af tænder og har derfor haft mulighed for at udvikle en meget effektiv, men skånsom blegningsproces.

                            Få hvide tænder med Tandplejecentrets populære blegningskoncept

                            Med professionel tandblegning hos tandlægen er du sikret, at din behandling foregår under trygge og kontrollerede forhold. Det betyder blandt andet, at du kan være helt tryg ved, at der er styr på hvor meget blege materiale, der kommer på tænderne – og vel at mærke kun kommer på tænderne. 

                            Vi efterbehandler også tænderne, mens du er på klinikken. Dette gør vi med en ny metode, der modvirker eftersmerter og styrker tændernes emalje, og det betaler du selvfølgelig ikke ekstra for. Vi garanterer dig smukke nye hvide tænder! 

                            Effektiv tandblegning under trygge rammer 

                            Med Tandplejecentrets blegningskoncept får du:  

                            • Forundersøgelse inden første behandling – dette sikrer, at du får en korrekt behandling, der er tilpasset lige præcis dig og dine tænder. 
                            • Klinisk tandblegning – giver optimal kontrol over blegningen, hvilket sørger for at kroppen ikke bliver påvirket af blegemidlet. 
                            • Desensibilitets efterbehandling. Dette modvirker eftergener og forstærker tændernes emalje.

                            En tandblegning ved tandlægen starter altid med en undersøgelse af tænderne og munden. Her vurderes det, om dine tænder er egnet til blegning og dit tandkød vil blive undersøgt med henblik på at sikre, at det er sundt.

                            Forudsætningen for at kunne udføre en tandblegning er, at dine tænder er sunde og raske. Du må ikke have caries (huller i tænderne), og du må ikke have tandkødsbetændelse eller paradentose. Det er ikke alle misfarvninger, der kan bleges. Har du fx en tand, der er blevet mørk efter en rodbehandling, kan den kun bleges af tandlægen. Her foregår blegningen internt, dvs. indefra i tanden. Der kan også være andre typer misfarvninger, der kan være vanskelige eller umulige at blege. Det har du ingen mulighed for at vurdere selv – men vi hjælper dig gerne! 

                            I følgende tilfælde bleger vi ikke tænder:

                            • Hvis du er gravid eller ammende 
                            • Hvis du er under 18 år.
                            • Hvis du har fået bleget tænder inden for det seneste år
                            • Hvis vi vurderer, at syreskader på tænderne eller andre særlige biologiske forhold gør, at behandlingen vil skade dine tænder. Vi lægger vægt på, at vurdere dette på forhånd, så vi ikke skader dine tænder.
                            • Hvis du i forvejen har så hvide tænder, at det vurderes, at tandblegning slet ikke vil have nogen effekt. Hvis behandlingen ikke med stor sandsynlighed vil kunne gøre tænderne hvidere, er der ingen grund til at udføre behandlingen.

                             Er tandblegning farligt?

                            Når det kommer til tandblegning skal man udvise et vist mådehold. Tandblegning er ufarligt – når det er i små mængder. Derfor kan blegning af tænder hos en tandlæge  være bedre end hjemmeblegning, hvor det kan være svært at styre mængden af blegemiddel. Hver gang man får bleget sine tænder, forsvinder en lille smule af tændernes emalje, og da emalje aldrig kommer tilbage, når det først er forsvundet, skal man selvfølgelig ikke blege for ofte. Under tandblegningen får nogle desuden ondt i tænderne, men smerten og isningerne forsvinder dog hurtigt igen. Efter behandlingen vil nogle opleve, at deres tænder er mere følsomme end ellers, særligt ved kontakt med varme eller kolde madvarer og drikke – dette skal også gerne gå væk igen indenfor få dage.

                            Er der andre ting, jeg skal passe på, når jeg bleger?

                            I perioden mens du bleger tænder og 5-7 dage efter,  at du har afsluttet blegningen er dine tænder mere modtagelige for misfarvninger. Derfor skal du i denne periode undgå tobak, kaffe, te, rødvin, stærkt farvede madvarer, læbestift og andre ting, der kan give misfarvninger. Det vil også være en god ide generelt at nedsætte dit forbrug af de ting, der kan misfarve tænderne, så de holder sig pæne og hvide i længere tid.

                            Bestil tid i dag på 57 83 55 66 eller udfyld formularen, så ringer vi dig op: