Har du
spørgsmål?
Så kontakt os på tlf. 57 83 55 66

Tandfyldning til huller i tænderne

Alle mennesker kan få huller i tænderne, også selv om man følger tandlægernes råd om hyppig tandbørstning, brug af tandtråd og regelmæssige tandlægebesøg.

Huller i tænderne (caries) skyldes typisk bakterier, der ødelægger tandens emalje. Går det ubehandlet hen, kan det medføre smerter, infektioner og i værste tilfælde tab af tænderne. Derfor er vores klare anbefaling, at du får behandlet og repareret hullet så hurtigt som muligt.

Hvad er en tandfyldning?

Har man huller i tænderne, vil man i de fleste tilfælde skulle have lavet en tandfyldning. Hos os anvender vi for det meste tandfyldninger i plast, da dette materiale har samme farve som tænderne og giver så skånsom en behandling som mulig.

Plast anvendes som udgangspunkt altid som plombe i fortænderne og ved små huller i de øvrige tænder. Er der tale om store skader eller om huller i kindtænderne kan det dog være nødvendigt at anvende et mere slidstærkt materiale som f.eks. porcelæn eller guld.

Behandling: Sådan laves en tandfyldning

Når man skal have lavet en revne, et hul i en tand eller mellem tænderne, er det første tandlægen sørger for, at du er så tilpas og tryg ved situationen som muligt.

Nogen har det bedst med ikke at vide, hvad tandlægen laver, mens andre har behov for at få gennemgået hele proceduren, inden tandlægen går i gang.

Som udgangspunkt er det en smertefri proces at få lavet en tandfyldning, og typisk vil behandlingen foregå således:

  • Området omkring tanden bedøves, så det ikke gør ondt. Mærker du smerter efter bedøvelsen, er det vigtigt, at du siger det højt, for så skal der muligvis mere bedøvelse til.
  • Den beskadigede del af tanden fjernes, og hullet renses.
  • Den bløde plastfyldning tilpasses i tanden og hærdes med ultraviolet lys.
  • Tanden slibes og pudses til, så der ikke er forhøjninger, og det føles rigtigt at tygge sammen.

Herefter er behandlingen overstået, og din tand er så god som ny.

Hvad er symptomerne på huller i tænderne?

Det er ikke altid, at man selv ved, at man har begyndende hul i en tand, men efterhånden som tiden går, vil symptomerne så småt begynde at vise sig. De typiske symptomer på huller i tænderne er:

  • Tandpine.
  • Smerter i/omkring en tand, når du spiser noget, der er enten meget varmt, koldt eller sødt.
  • Øget følsomhed i tænderne.
  • Synlige brune, grå eller sorte pletter på tænderne.
  • Smerter, når du bider sammen.
  • Betændelse omkring tanden.

Har du mistanke om, at du har et begyndende hul i en af dine tænder, bør du kontakte vores tandlæge hurtigst muligt.

Hvorfor får man huller i tænderne?

Typisk opstår huller i tænderne, når bakterier i munden har ligget i nær kontakt med en tand over en længere periode. Når disse bakterier får tilført sukker, udskilles en form for syre, som kan ætse tandens emalje.

Ætsningen fortsætter, når bakterier får lov at blive siddende, og efterhånden vil dette føre til, at der opstår huller i tænderne.

Kan huller i tænderne forsvinde, og hvordan undgår man nye huller i tænderne?

Den mest effektive måde at forebygge huller i tænderne på er ved at følge de gængse råd om god mundhygiejne. Det vil sige, at man bør børste tænder med en fluorholdig tandpasta mindst to gange om dagen – og gerne med en elektrisk tandbørste.

Supplér tandbørstningen med tandtråd og eventuelt også en mellemrumsbørste, så du rigtigt kan nå ind og fjerne de bakterier, der gemmer sig mellem tænderne.

Begyndende caries kan også gå i sig selv igen, hvis området holdes ordentligt rent. Fluor er med til at fremme processen, men vær opmærksom på, at det kun er i de tidlige stadier af caries, at det kan lade sig gøre at børste sig tilbage til en sund tand.

Hvad koster det at få lavet et hul?

Prisen på en tandfyldning afhænger af forskellige faktorer, som for eksempel hvor mange flader, der skal behandles, hvor i munden den beskadigede tand er, samt hvilken bedøvelse der skal anvendes.

Som udgangspunkt koster en tandfyldning mellem 650 og 1.225 kroner. Derudover kommer udgifterne til eventuel røntgen, bedøvelse med mere. Du kan se vores generelle prisliste her.

Bestil tid i dag på 57 83 55 66 eller udfyld formularen, så ringer vi dig op: