Tandimplantater der holder hele livet
Et tandimplantat er en form for kunstig tandrod lavet i titanium, som indopereres i kæbebenet, der hvor den naturlige tand mangler. Efter en helingsperiode på typisk 2-4 måneder anbringes en enkelt krone, en bro eller en protese ovenpå implantatet, således man ikke længere mangler en tand.
Typisk får vores klienter opereret implantater ind, fordi deres tandrødder er ødelagte af paradentose, men vi udfører også behandlingen hos folk, der har fået ødelagt sine tænder i forbindelse med en ulykke eller hos folk, der af kosmetiske årsager ønsker af få lavet nye tænder i hele munden.
Hvad er implantater til tænder?
Et tandimplantat har form som en lille skrue, der fungerer som en erstatning for den naturlig tandrod. Implantatet er fremstillet i titanium, der er det eneste metal, der er i stand til at vokse naturligt sammen med kæbeknoglen.
Når denne proces har fundet sted, vil implantatet således være låst fast i munden som en almindelig tandrod, og man vil derfor ikke kunne mærke forskel på, om det er en ægte rod eller ej.
Der er naturligvis altid fordele og ulemper ved tandimplantater. Fordelene taler for sig selv, men det er en omstændig proces, der kræver tid, og typisk tager det 2-3 måneder for implantatet og kæbeknoglen at vokse sammen.
I denne periode skal du gå til kontrol hos os, så vi kan holde øje med, at det hele vokser sammen, som det skal, og du undgår komplikationer eller løse tandimplantater.
Hvordan får man et tandimplantat? Forløb, operation og behandling
Indledningsvist foretager vi en røntgenfotografering af dine tænder og din mund. Herefter tager vi aftryk af dit tandsæt, således vi kan lave gipsmodeller til fremstilling af din nye tand eller tænder. Sådan sørger vi for, at dine nye tænder passer perfekt sammen med resten af dit tandsæt.
Selve operationen foregår ved, at vi laver et lille snit i tandkødet og borer et hul i kæbeknoglen, som implantatet bliver skruet ned i. Afslutningsvis sys snittet i tandkødet sammen igen.
Typisk er du lokalbedøvet under hele behandlingen, således du ingen smerte mærker.
Når implantatet er vokset sammen med knoglen, skal du til tandlægen igen. Her laves endnu engang et lille snit i tandkødet, så implantatet blottes. Dette gør vi for, at vi kan skrue et lille forlængerstykke på implantatet, så den nye tand kan påsættes og fastgøres.
Valg af tandimplantat
Mange spørger os, om man skal vælge en tandbro eller et implantat, og i rigtigt mange patienters tilfælde vil et implantat være det bedste valg, da denne behandling ikke nødvendigvis påvirker andre af mundens tænder.
I forbindelse med implantatbehandling forsøger vi at tilpasse os den enkelte patients behov. Vi anvender således forskellige implantattyper som Brånemark, Astra og ITI.
Der findes også andre implantatfirmaer i branchen, som leverer kopiprodukter og billige tandimplantater. Disse har dog ikke samme lange videnskabelige dokumentation, og vi anser dem som usikre på langt sigt.
Derfor anvender vi udelukkende de mest veldokumenterede producenter for at sikre vores patienter størst mulig tryghed og sikkerhed i selve behandlingen og i tandimplantaternes holdbarhed.
Hvad koster et tandimplantat?
Som udgangspunkt er det svært at komme med en pris på tandimplantater, samt at fastsætte en pris på nye tænder i hele munden uden en grundig undersøgelse.
Prisen på tandimplantater afhænger nemlig af forskellige faktorer, som fx din munds anatomi, dine ønsker, samt hvor indgribende en operation, der er behov for at udføre.
Når det er sagt, er der forskellige muligheder for implantater og behandlinger, og vi ser desværre ofte, at rigtig mange vælger behandling udelukkende ud fra, hvad tandimplantaterne koster.
Og det er ærgerligt – for når man vælger den billigste løsning, risikerer man at få indopereret et implantat af dårlig kvalitet, hvorfor holdbarheden og levetiden forringes. I det lange løb vil dette betyde, at du senere skal have udskiftet dit implantat og igennem hele processen igen.
Vi råder derfor altid vores patienter til at vælge kvalitetimplantater fra start, så man sparer penge i det lange løb og slipper for at skulle gennem behandlingen mere end én gang.
Tandimplantaters holdbarhed
Vi bliver ofte spurgt ind til implantaters holdbarhed. Som udgangspunkt holder et tandimplantat resten af dit liv, men det afhænger alt sammen af din mundhygiejne og dine evner til at vedligeholde dine tandimplantater og broer korrekt.
Dit tandimplantat kræver samme vedligeholdelse som resten af dine tænder, og din livsstil kan have indflydelse på implantatets levetid. Faktorer som dårlig mundiejne, tandkødssygdomme og rygning påvirker holdbarheden, men der er heldigvis masser, du selv kan gøre for at få et implantat, der holder hele livet:
- God mundhygiejne: Sørg for at børste dine tænder grundigt med en fluorholdig tandpasta minimum to gange dagligt.
- Brug tandtråd: Suppler tandbørstningen med tandtråd, der kan nå helt ind mellem tænderne, hvor tandbørsten nogle gange ikke kan være med.
- Undgå rygning og sukker: Rygning har en negativ indflydelse på tændernes sundhed – og det samme gælder sukker. Derfor bør du overveje at undgå eller som minimum skærer gevaldigt ned for forbruget af sukker og nikotin.
Følger du disse tre råd, er der størst mulig chance for at dit implantat, lige såvel som resten af dine tænder, holdes sunde og raske hele dit liv.
Vi er med dig hele vejen
På Tandplejecentret Sorø har vi arbejdet med implantater gennem mange år og har skabt os den erfaring, der skal til for at rådgive vores patienter omkring denne type af behandling.
Vi har ligeledes fået opbygget et team af dygtige kirurger, tandteknikere og tandlæger, der kan planlægge og udføre behandlingen fra start til slut, og som sikrer, at du er i de allerbedste hænder.
Ønsker du et uforpligtende overslag på prisen på dit kommende tandimplantat, nye fortænder eller nye tænder i hele munden, er du velkommen til ringe til os på tlf. 57 83 55 66. Ellers kan du læse mere om vores priser her.