Få et flot tandsæt med tandproteser
Har du mistet nogle eller alle dine tænder, der så har gjort, at du er bange for at smile? Eller giver de manglende tænder dig andre problemer, såsom f.eks. besvær med at tygge din mad? Bare rolig, det er de færreste mennesker, som kan bevare alle deres naturlige tænder gennem hele livet.
En tandprotese er en erstatning af én eller flere tænder, og der findes både hel- og delproteser. Hos Tandplejecentret tager vi godt imod dig, når du skal have en tandprotese.
Hvad er delproteser?
En delprotese er en fleksibel og aftagelig protese, der sættes på de resterende tænder ved hjælp af bøjler. Selve protesen erstatter derfor kun de tænder du mangler, og dem du har i forvejen kan du beholde. En aftagelig tandprotese er løstsiddende og støtter ved hjælp af bøjler på de naturlige tænder, der er tilbage i munden.
En delprotese sidder således bedre fast end en helprotese, og den skal tages ud, når den skal børstes. Bøjlerne skal placeres på tændernes tyggeflader. Det kan ofte være en fordel at lave kroner på de tænder, protesen støtter på for at gøre de bærende tænder ekstra stærke, samt for at formindske belastningen af gummen.
En delprotese kan du få både til over- og undermund.
Fastgørelse af tandproteser
Tandlægen sliber på dine naturlige tænder for at få plads til din delprotese, så den kan holdes på plads. Det er en misforståelse, at delproteser skader de naturlige tænder. De små slibninger skader ikke de naturlige tænder, da der som regel kun skal slibes på emaljelaget. Emalje er meget hårdt og standhaftigt, hvorfor det næsten er umuligt at slibe hul i det lag.
Du kan føle i starten, at din udtalelse lyder anderledes end før. Det er ikke permanent og forsvinder efter tilvænning. Spisning plejer gerne at gå ubemærket hen, dog kan du opleve ømhed i gummerne de første dage. Forsvinder ømhed ikke i løbet af nogle dage, så kontakt din tandlæge.
Hvis du oplever mange smerter og komplikationer, så kontakt din tandlæge med protesen. Brug din protese i mindst en halv dag inden et eftersyn, så tandlægen kan lokalisere irritationen. Forsøg ikke selv at rette på protesen, da det kan gøre det værre.
Delprotese til overmund og undermund
En delprotese holder i gennemsnit 8-10 år. Sørger du for at rengøre dine tænder og protese daglig, og tager til tandlæge regelmæssigt, så kan du have glæde af din delprotese i mange år! Holdbarheden er afhængig af hvilket materiale din delprotese produceres i, samt hvor hurtigt gummen svinder.
Du kan godt bruge din delprotese døgnet rundt. Det kan være en god idé at give gummen en pause ved at tage din protese ud i en del af døgnet. Spørg din tandlæge, så du ved, hvad er bedst for dig.
Hvad er en helprotese?
Mange kender denne type tandprotese som gebis. Helproteser er til dig, som mangler alle dine tænder eller har nogle enkelte tilbage, men deres tilstand er så dårlig, at de ikke kan bevares. Tandmangel skyldes mange ting: Paradentose, huller, slid eller medfødt tandmangel er nogle få eksempler.
En helprotese i overmund eller undermund erstatter alle manglende tænder. De nye tænder sidder fast i lyserødt akryl, som skal forestille tandkød. Helprotesen sidder fast ved hjælp af naturligt vakuum, som dannes mellem protesen og gumme.
En protese i overmunden dækker det meste af den hårde gane. En protese i undermunden hviler kun på gummen. Det anbefales stadig at gå regelmæssigt til tandlæge, hvor gummerne og protesen bliver kontrolleret.
De fleste vænner sig hurtigt til deres helprotese. Dog kan tilvænningsperioden være en smule svær især for undermunden, da protesen ligger løst på gummen. En helprotese i undermunden kan fremstilles, så kinder og tunge hjælper med at holde den på plads.
Rebasering – tilpasning af protesen når gummen forsvinder
Hvis du skal have en helprotese, men skal have nogle tænder trukket ud inden, så er det ikke ensbetydende med, at du skal være tandløs i en periode. Du får en midlertidig protese (immediatprotese eller straksprotese), der også beskytter de åbne sår.
Der er ikke et klart svar på, hvor hurtigt din gumme svinder. Når gummen er svundet, så tilpasses din helprotese, så den passer igen. Denne behandling kaldes for rebasering. Nogle patienter skal have rebasering ofte, hvor andre kan nøjes med f.eks. hvert femte år. Bliver gummesvindet meget stort uden løbende tilpasning, så vil protesen gør skade på gummerne.
Uanset hvad du har brug for, så kan du forvente en professionel og smertefri behandling af et kompetent tandplejeteam, der kun bruger proteser af topkvalitet! Vi ser frem til at byde dig velkommen i vores klinik.