Har du
spørgsmål?
Så kontakt os på tlf. 57 83 55 66

Smertefri rodbehandling hos Tandplejecentret Sorø

Rodbehandling. Det lyder forfærdeligt og mange frygter det, men det kan være nødvendigt for at bevare din tand i god funktionsdygtig stand – hos Tandplejecentret kan vi tilbyde dig en smertefri behandling af din tandrod. 

Vi har her på Tandlejecentret en speciel interesse i at lave rodbehandlinger. Vores dygtige tandlæge Lene Ploug har gennem efteruddannelse i både Danmark og udlandet specialiseret sig indenfor dette, hvilket giver os mulighed for at lave svære og komplicerede behandlinger under anvendelse af et specielt mikroskop.

Hvorfor rodbehandler man? 

Man rodbehandler typisk en tand med henblik på at fjerne bakterier og dødt nervevæv fra tandens rodkanal, hvilket kan skyldes manglende behandling af huller i tænderne, et dybt cariesangreb eller en knækket tand. Behandles dette ikke i tide kan de forvolde stor skade og ikke mindst voldsomme smerter, da der med tiden vil opstå infektion i tandens rodkanaler.

En anden årsag kan også være kronisk rodbetændelse. Der er ikke nødvendigvis smerte forbundet med denne lidelse, men behandling er nødvendig, da bakterierne fra betændelsen kan sprede sig til blodet.

Hvordan foregår en rodbehandling? 

En rodbehandling indledes typisk med, at der tages et røntgenbillede hos tandlægen. Med et røntgenbillede kan vi se dele af tanden, der ellers ikke er synlig. Det er oftest disse dele af tanden der er fokus på, hvis der skal foretages en rodbehandling.  

Det er ikke nødvendigt, at det skal gøre ondt at få foretaget en rodbehandling! Mange frygter smerter ved rodbehandling af en tand, men det behøver man slet ikke – hos Tandplejecentret garanterer vi en smertefri behandling. Vi tilbyder nemlig at lægge en lokalbedøvelse i og omkring tanden. Bedøvelsen lægges med en særlig tynd og fin nål for at minimere ubehaget med selve stikket. 

Selve behandlingen består i først at bore et lille hul i tanden, der giver adgang til tandkanalerne. Derefter anvendes små rodfile til at fjerne bakterier og dødt nervevæv i tandroden. Rodkanalen skylles undervejs med en desinficerende væske, der sørger for at holde yderligere bakterier væk. Rodbehandlingen afsluttes med en plastfyldning, der dækker åbningen i tanden og bygger tanden op igen.  

Hvor lang tid tager en rodbehandling?

Hvor lang tid tager en rodbehandling så? Dette findes der ikke ét rigtigt svar på – alle patienter er forskellige og graden af bakterieinfektionen afgør, hvor omfattende en behandling, der skal foretages. Ofte kan behandlingen klares i én omgang, men er tanden meget medtaget og bakterietilstanden voldsom, kan det kræve en længere behandling. En rodbehandling kan altså tage alt fra en enkelt dag til flere uger. 

Hvilke bivirkninger er der ved en rodbehandling?

Selv om en rodbehandling er en almindelig og generelt sikker procedure, er der nogle potentielle bivirkninger, som patienterne bør være opmærksomme på. Den mest almindelige bivirkning er midlertidig smerte og ømhed i den behandlede tand. Dette kan normalt håndteres med smertestillende medicin i håndkøb og bør aftage i løbet af få dage. Det er også muligt, at området omkring tanden bliver hævet eller får blå mærker. I nogle tilfælde kan den behandlede tand blive lidt mørkere end de omkringliggende tænder. Selv om denne ændring normalt er mindre og ikke permanent, kan den være mere udtalt hos personer med tynd tandemalje. I sjældne tilfælde kan patienterne udvikle en infektion efter en rodbehandling.

Derudover skal man huske på at en rodbehandlet tand er mere skrøbelig end en sund og rask tand. Dette skyldes, at man under behandlingen fjerner nerver og blodforsyning til tanden. Derfor kan det i nogle tilfælde være en god idé at få en krone på den rodbehandlede tand for at forebygge, at den knækker eller revner. 

Rodbehandling
Rodbehandling

Bestil tid i dag på 57 83 55 66 eller udfyld formularen, så ringer vi dig op: